top of page

 

Düşünelim - Hazırlanalım

Hiç cenaze namazı kıldınız mı? Cenaze namazının diğer namazlardan farkı nedir?

 

 

Cenaze Namazı

Cenaze namazı, ölen bir müsülana yapılması gereken son görev olup, dua niteliğinde kılınan bir namazdır. Cenaze namazı farz-ı kifâye’dir. Yani bir kısım müslümanların kılmasıyla yerine getirilmiş olan bir ibadettir.

Cenaze Namazının Kılınışı

Yıkanıp kefenlenerek tabuta konulan ve musalla taşı üzerine getirilen bir ölünün cenaze namazını kılmak için önce niyet edilir. Bu niyette, ölünün erkek veya kadın, küçük erkek veya kız çocuğu olduğu belirtilir. İmam; “Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya ve o cenaze için dua etmeye” diyerek niyet eder ve namaza başlar. Ölü, erkek ise: “şu hazır erkek için”, kadın ise; “şu hazır kadın için” diye niyeti edilir. Çocuklar için de aynı şekilde niyet edilir.

Cenaze namazının şartları tekbirler ve kıyâm (ayakta durmak) dır. Bu namazda diğer namazlarda olan, rükû (eğilme) ve secdeler bulunmaz.

Namaza niyet ettikten sonra tekbir getirilir ve Subhaneke duası “Ve celle senaüke” ifadesiyle birlikte okunur. İkinci tekbirden sonra “Allahümme salli ve barik” duaları okunur. Üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyenler onun yerine Fatiha Suresi veya Kunut Dualarını okurlar. Dördüncü tekbirden sonra selam verilerek eller bırakılır. Böylece cenaze namazı tamamlanmış olur.

Bilgi Notu

Cenaze namazı nasıl kılınır?

Ce­na­ze na­ma­zı dört tek­bir alı­na­rak ayak­ta ve ce­ma­at­le kı­lı­nır. Bu na­maz­da rü­kû ve sec­de ya­pıl­maz. Ce­na­ze na­ma­zı­nın kı­lı­nı­şı şöy­le­dir: Na­maz kı­la­cak ki­şi­ler, ce­na­ze­ye kar­şı ve kıb­leye dö­nük ola­rak ima­mın ar­ka­sın­da saf bağ­lar­lar. Son­ra ce­na­ze na­ma­zı için ka­dın, er­kek ve­ya ço­cuk olu­şu­na gö­re ni­yet edi­lir. Ör­ne­ğin; ölen ki­şi er­kek­se “Ni­yet et­tim Al­lah (c.c.) için na­maza, ölen ki­şi için du­aya, er ki­şi ni­ye­ti­ne, uy­dum ima­ma.” de­nir. Son­ra imam­la bir­lik­te “Al­la­hü ek­ber.” de­ni­le­rek baş­lan­gıç tek­bi­ri alı­nır ve el­ler bağ­la­nır. Süb­hâ­ne­ke du­ası “Ve cel­le se­na­ük.” kıs­mıy­la bir­lik­te oku­nur. Ar­dın­dan el­ler kal­dı­rıl­ma­dan ikin­ci bir tek­bir alı­nır. Al­lâ­hüm­me sal­li ve Al­lâ­hüm­me bâ­rik du­ala­rı oku­nur. Yi­ne el­ler kal­dı­rıl­mak­sı­zın üçün­cü tek­bir alı­nır ve ce­na­ze du­ası oku­nur. Bu du­ayı bil­me­yen­ler “Rab­be­nâ” du­ala­rı­nı oku­ya­bi­lir­ler. Son ola­rak el­ler kal­dı­rıl­ma­dan yi­ne tek­bir alı­nır ve ön­ce sa­ğa, son­ra so­la se­lam ve­ri­le­rek na­maz ta­mam­la­nır. Na­maz­dan son­ra ölen ki­şi için hep bir­lik­te dua edi­lir.

Değerlendirelim :

“Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selam verdiğinde selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, vefat ettiğinde cenazesine katılmak, davet ettiğinde icabet etmek ve hapşırdığında Allah’tan sağlık ve afiyet dilemek.” Buhari, Cenâiz, 2.

Yukarıdaki hadisi, Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakları açısından değerlendiriniz.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page