Düşünelim - Hazırlanalım
Hiç cenaze namazı kıldınız mı? Cenaze namazının diğer namazlardan farkı nedir?
Cenaze Namazı
Cenaze namazı, ölen bir müsülana yapılması gereken son görev olup, dua niteliğinde kılınan bir namazdır. Cenaze namazı farz-ı kifâye’dir. Yani bir kısım müslümanların kılmasıyla yerine getirilmiş olan bir ibadettir.
Cenaze Namazının Kılınışı
Yıkanıp kefenlenerek tabuta konulan ve musalla taşı üzerine getirilen bir ölünün cenaze namazını kılmak için önce niyet edilir. Bu niyette, ölünün erkek veya kadın, küçük erkek veya kız çocuğu olduğu belirtilir. İmam; “Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya ve o cenaze için dua etmeye” diyerek niyet eder ve namaza başlar. Ölü, erkek ise: “şu hazır erkek için”, kadın ise; “şu hazır kadın için” diye niyeti edilir. Çocuklar için de aynı şekilde niyet edilir.
Cenaze namazının şartları tekbirler ve kıyâm (ayakta durmak) dır. Bu namazda diğer namazlarda olan, rükû (eğilme) ve secdeler bulunmaz.
Namaza niyet ettikten sonra tekbir getirilir ve Subhaneke duası “Ve celle senaüke” ifadesiyle birlikte okunur. İkinci tekbirden sonra “Allahümme salli ve barik” duaları okunur. Üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyenler onun yerine Fatiha Suresi veya Kunut Dualarını okurlar. Dördüncü tekbirden sonra selam verilerek eller bırakılır. Böylece cenaze namazı tamamlanmış olur.
Bilgi Notu
Cenaze namazı nasıl kılınır?
Cenaze namazı dört tekbir alınarak ayakta ve cemaatle kılınır. Bu namazda rükû ve secde yapılmaz. Cenaze namazının kılınışı şöyledir: Namaz kılacak kişiler, cenazeye karşı ve kıbleye dönük olarak imamın arkasında saf bağlarlar. Sonra cenaze namazı için kadın, erkek veya çocuk oluşuna göre niyet edilir. Örneğin; ölen kişi erkekse “Niyet ettim Allah (c.c.) için namaza, ölen kişi için duaya, er kişi niyetine, uydum imama.” denir. Sonra imamla birlikte “Allahü ekber.” denilerek başlangıç tekbiri alınır ve eller bağlanır. Sübhâneke duası “Ve celle senaük.” kısmıyla birlikte okunur. Ardından eller kaldırılmadan ikinci bir tekbir alınır. Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur. Yine eller kaldırılmaksızın üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Bu duayı bilmeyenler “Rabbenâ” dualarını okuyabilirler. Son olarak eller kaldırılmadan yine tekbir alınır ve önce sağa, sonra sola selam verilerek namaz tamamlanır. Namazdan sonra ölen kişi için hep birlikte dua edilir.
Değerlendirelim :
“Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selam verdiğinde selamını almak, hastalandığında ziyaret etmek, vefat ettiğinde cenazesine katılmak, davet ettiğinde icabet etmek ve hapşırdığında Allah’tan sağlık ve afiyet dilemek.” Buhari, Cenâiz, 2.
Yukarıdaki hadisi, Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakları açısından değerlendiriniz.