top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

 

Düşünelim - Hazırlanalım!!!

Uç­suz bu­cak­sız ev­re­nin, ev­ren­de­ki var­lık­la­rın ve dün­ya­da­ki ha­ya­tın amaç­sız ola­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­ne­bi­lir mi­yiz?

Di­ğer var­lık­lar­dan akıl ve ira­de sa­hi­bi ola­rak ay­rı­lan in­sa­n ha­ya­tı­nın ama­cı ne­dir, hiç dü­şün­dü­nüz mü?

 

 

Hayat Amaçsız Değildir

Yaratılanların en şereflisi olan insan, aynı zamanda akıllı, düşünen ve bilen bir varlıktır. Dolayısıyla böyle bir varlığın başıboş ve amaç bir şekilde yaratılmış olması ve hayatını normal bir varlık gibi sürdürmesi, onun yaratılışına aykırıdır.

Peki öyleyse insan niçin yaratılmıştır? Bu sorunun cevabını hem Kur’an ve peygamberimizin sözlerinde hem de aklımızın rehberliğinde bulabiliriz.

Kur’an’da “İnsan başıboş bırakılacağını mı sanıyor” (Kıyame 36) ayeti insanın bir amaç için yaratıldığını belirtmektedir. Demek ki insan başıboş, amaçsız yaratılmamıştır. Peki öyleyse amaç nedir? “Allah, ölümü ve hayatı, hanginizin daha güzel davranışlarda bulunacağını imtihan etmek için yarattı” (Mülk suresi, 2) ayeti hayatın hayatın amacını açıklamaktadır. Başka bir ayette de insanın yaratılış amacının Allah’ı bilmek ve ona kulluk etmek olduğu “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Suresi, 56) ayetiyle ifade edilmektedir.

Demek ki insan amaçsız ve başıboş bir varlık olarak yaratılmamıştır. Onun bir amacı vardır ve bu amacın gerçekleşeceği yer ise Ahiret hayatıdır. Ahiret inancı insana, öldükten sonra ne olacağını bildirerek, onu belirsizlikten gelecek endişesinden kurtararak ruhsal yönden büyük bir rahatlama içinde olmasını sağlar. Nasıl ve niçin yaşaması gerektiğini bildirerek, hayatını anlam kazandırır.

                                                                              

Yorumlayalım:

Aşa­ğı­da­ki ayet­le­ri dün­ya ha­ya­tı­nın ama­cı açı­sın­dan yo­rum­la­yı­nız.

“Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyun, eğlence, bir süs, aranızda bir övünme ve daha çok mal ve evlat sahibi olma isteğinden ibarettir. Tıpkı bir yağmur gibidir ki bitirdiği, ziraatçıların hoşuna gider. Sonra kurur da sen onun sapsarı olduğunu görürsün; sonra da çer çöp olur. Ahirette ise çetin bir azap vardır. Yine orada Allah’ın mağfireti ve rızası vardır. Dünya hayatı aldatıcı bir geçimlikten başka bir şey değildir.” (Ha­did su­re­si, 20. ayet.)

“Onlara şunu da misal göster: Dünya hayatı, gökten indirdiğimiz bir su gibidir ki bu su sayesinde yeryüzünün bitkisi (önce gelişip) birbirine karışmış; arkasından rüzgârın savurduğu çer çöp hâline gelmiştir. Allah, her şey üzerinde iktidar sahibidir.” (Kehf su­re­si, 45. ayet.)

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page